A járványidőszakban a nagycenki Széchényi-örökség is virtuálisan láthatóvá teszi kastélytereit, értékes látnivalóit, értékeit a digitális technikának köszönhetően.

Húsvétra a 2016-ban helyreállított kastélykápolna körpanorámást felvételét tették közzé az örökséghelyszín közösségi oldalain. Széchenyi István születésének 225. évfordulóján avatták fel és áldották meg a Széchenyi-kastélykápolnát, amely az épületegyüttes keleti szárnyában található.

A felvételek itt tekinthetők meg.

 

Széchényi Antal és Barkóczy Zsuzsanna 1741-ben költöztek Cenkre, ahol 1750 körül kezdték el a kastély-együttes és a barokk kert létesítését. Kiskóss Mihály Széchényi Antal feletti emlékbeszédében hangzott el, hogy a cenki kastélyban elsőként a kápolna készült el. Ez a kápolna a Szent Kereszt titulust kapta, és két évszázadon át volt a Széchényi-család házi kápolnája. A kastély 1960-as évek végi felújításakor a kápolnát megszüntették, terét kettéosztották, közösségi, illetve szociális tereket hoztak létre. A felújítással a kápolna visszakapta eredeti térszerkezetétés ami a legfontosabb, eredeti rendeltetését.

A fenntartó, Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. a jövőben a Széchényi-örökség további helyszíneit teszi virtuálisan látogathatóvá a web-es oldalain.

Vezetett online kastélytúráik szintén hamarosan felkerülnek a közösségi oldalakra.