Emlékhelyek napja

A 18. század közepén épült kastély a Széchényi család emlékét őrzi. Széchényi Ferenc nagycenki és sopronhorpácsi gyűjteménye az Országos Széchényi Könyvtár előzményének tekinthető. Nagycenken található a család mauzóleuma, itt nyugszik a „legnagyobb magyar”, Széchenyi István is, akinek sokáig volt otthona a kastély.

Az Emlékhelyek napja 2016. május 14-én kerül megrendezésre.

Események:
- A történelmi emlékhely sztélé felállítása a kastélyparkban 2014 tavaszán történt meg. A jeles nap programját ennek szellemében állítjuk össze.
- A nagycenki Széchenyi kastély és parkja emlékhellyé nyilvánítását mindenekelőtt Széchényi Ferenc gróf nagylelkű adománya alapozta meg, amellyel a gróf megvetette a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchenyi könyvtár alapjait, továbbá fia, Széchenyi István 1825. évi országgyűlési fellépése, amikor is a gróf felajánlásával a Magyar Tudományos Akadémiát alapította meg. E nemes kiemelkedő tettek és egész életművük közvetlenül kötődnek a nagycenki családi fészekhez. Ezt idézzük fel egész napos rendezvényünkkel.

Program:

11:00-tól ünnepélyes köszöntő a sztélénél - Aczél Eszter intézményvezető

11:30-tól rendhagyó történelmi séta Széchényi Ferenc nyomdokában (kiknek munkássága képezte az emlékhely rang alapjait) - Aczél Eszter vezetésével

13:30-tól barangolás a múzeum állandó kiállításában Széchenyi István nyomában - Huiber Edit történész vezetésével

14:00-tól Történeti játszóház kicsiknek és nagyoknak.

A program ingyenes!

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!