Közérdekű közlemény

A nagycenki Széchenyi Mauzóleum - Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére ingyenesen látogatható 2016. november 01-jén és 02-án. Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont kezelésében lévő - Széchenyi-örökség részét képező - Mauzóleum 20 fős csoportokban, vezetett módon ingyenesen látogatható 10-18 óra között. A látogatás regisztrációhoz kötött. Regisztráció az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, vagy telefonon a 06 99 360-023, 06 99 537 640 20-as mellékű telefonszámokon lehetséges név, résztvevők létszáma, e-mail elérhetőség illetve irányítószám meghagyásával 2016. október 28 péntek 12.00 óráig.


Vadászlovaglás Nagycenken

Országos jelentőségű lovas kultúrtörténeti esemény volt a hétvégén Nagycenken. A program hagyományőrző vadászlovaglással kezdődött és mezőhegyesi félvér tenyész-szemlével zárult.

Nagycenk legendás grófja Széchenyi István hívta hosszú évtizedek után életre a falkavadászatokat, oly sok vívmánya mellett. E tradíció a történelem viharaiban ismét hosszú időszakra feledésbe merült, ám szerencsére napjainkban is akadnak méltó követői a legnagyobb magyarnak, így a Halasi család szervezésében ismét Úr és Úrhölgy lovasok népesítették be október 15-én az ősi birtokot.

Vadászlovaglás, Hubertusz, Rókavadász lovaglás vagy falkavadászat. Mindegyik kifejezés egyet jelent, a díjugratás atyját, az élelemszerzésből lett úri időtöltésből szenvedélyes sporttá nőtt együttműködést kutyák, lovak és emberek között. Az első falkavadász társaságok már a 12. században megalakultak Angliában. Törvényeink változása miatt eredeti jelentőségét mára már elvesztette, de tradícióinkban ma is tovább él.

Az ősi hagyományokat szem előtt tartva indult meg a nagycenki Széchenyi kastély kertjéből évről évre várt vadászlovaglásra összegyűlt majd 30 fős lovas társaság fogatok kíséretében. Az eseményt a falkanagy Halasi Endre nyitotta meg, a túra szabályait is ismertetve. Mára, a lovasok előtt fel-fel bukkanó  róka szerepét egy tiszteletnek örvendő lovasember látja el, Nagycenken ezúttal Sipőcz Imre személyében. A nap fénypontja a síkversenybeli verseny, melynek győztese a legeredményesebb „vadász" Véghelyi József Szeles nevű lován kaparintotta meg elsőként a róka farkat.

Az esti vacsora után a cikk szerzőjének Elfeledett Lovaslegendáink című könyvéből kerekedett előadás. A hétvégét megkoronázva a vasárnapi nap délelőttjén a kastély lovaspályáján került sor a mezőhegyesi félvér tenyésszszemlére és teljesítményvizsgára. Az előző napon a vadászlovaglást teljesítő lovak fizikai és idegrendszeri terhelhetőségének kontrolljaként az eredeti kilovaglásokhoz hasonló kipróbálási mód egy kitűnő visszacsatolás a múlt sikeres módszereihez.

A fajta környékbeli kedvelői és tenyésztői szeretnék bebizonyítani, hogy lovaik szervezeti szilárdsága és idegrendszere éppoly kitűnő, akárcsak elődeiké. Az esemény mindkét napján a fajta országos tenyésztőegyesületének elnöke Horváth Sándor is aktívan részt vett.

 

Forrás: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/vadaszlovaglas_nagycenken_-_fotok/2493572/